Gotlandshöna - Vårviks Gård

Till innehåll

Gotlandshöna

Gotlandshöna på Vårviks Gård

På Fårö hittades under 1970-talet få besättningar av den gamla gotländska stammen: Gotlandshöna, som är en härdig lantras och hölls fritt på Fårö i öppna fårhus under hela året. Detta hönssläkte härstammar från fyra besättningar som letades fram under 1980- talet. Den första flocken, sju hönor och två tuppar, hittades på en enslig gård på Fårö på Gotland. Ägaren hade haft hönsen under hela sitt liv och samma gällde för hans far. Detta, kombinerat med att inga nya anskaffningar gjorts under hela den här tiden, gör gotlandshönan till en av våra mest opåverkade lantraser. Den skulle till och med kunna vara avkomling i rakt nedstigande led till vikingatidens höns. Gotlandshöns bevaras av Svenska Lanthönsklubben i genbanksregistret från år 2012.

Gotlandshöna på Vårviks Gård


Gotlandshönan har en robust kroppsform, växer liten långsamt. Hönsen är medelstor till stor, med en höna på ca två kilo och en tupp på upp till två och ett halvt kilo. Färgen på fjäderdräkten varierar mellan brunt, gult, svart, grått, blått och vitt. Hönan kan ruva till och med när det är riktigt kallt. En gotlandshöna lägger ca 150 ägg per år och färgen på ägget kan vara benvit till svagt brun eller beige.

Vårviks Gård

Gotlandshönsen på Vårviks Gård har genbanksintyg och ingår därför i arbetet med att bevara utrotnings-hotade lantraser. Hönsen går ute året om i enlighet med sitt ursprungliga beteende och har även tillgång till innevistelse i hönshuset, där de olika sorterna hålls åtskilda för att inte deras gener ska blandas.

Nedanför är informationsskylten som finns på Vårviks Gård
(texten är mer kortfattat)


Skyltdesign: Inforum - Trollhättans Stad

Tillbaka till innehåll