Nordsvensk häst - Vårviks Gård

Till innehåll

Nordsvensk häst

Nordsvenska hästar på Vårviks Gård

Den nordsvenska hästen (nordsvensken) även känd som den nordsvenska brukshästen, tillhör rasen tamhästar (lat. Equus ferrus caballus). Dessa kom ursprungligen från den primitiva skogshästen och nu är dessa en del av de gamla skandinaviska arbetshästarna som tidigare användes i skogsbruket. Nordsvensken, som är en kallblodshäst (en blodgruppsklassificering) går tillbaka till de gamla skandinaviska lantraserna och är nära släkt med den norska Dölehästen. Genom noggrant avelsarbete har nordsvensken utvecklats till en kompakt och en mycket aktiv häst med anmärkningsvärd dragförmåga. 1964 delades rasen upp i en brukshästtyp och en lättare och snabbare travartyp. Särskilt brukshästen är en mycket god allroundhäst som kan användas för all slags körning, som ridhäst för hoppning, dressyr och westernridning. För turridning och uteritter tar den sig fram överallt. Genom denna stora bredd, i kombination med ett gott temperament, är den lämplig både som ridskolehäst och till ridning för personer med funktionsvariation.

På senare tid har hästarna åter börjat användas i skogsbruket. För miljön är detta viktig då stora skogsmaskiner behöver större vägar och förstör naturen. Hästen är mer anpassad för skogsbruk och är dessutom både tålig och arbetsam.

Nordsvensken har en god förmåga att klara grövre bete med mindre näringsvärde eftersom de kan kompensera detta genom att äta mer. De biter av växterna nära marken och med sina läppor plockar de lätt åt sidan allt det som de inte gillar.

Nordsvensken är en medelstor häst, ca 150-160 cm i mankhöjd. Den kan ha olika färger, men får inte vara fläckig. Den har en lång, kraftig pannlugg och en lång svans. Dessa hästar har en ovanligt lång livslängd.

En hane kallas, hingst, en hona sto och hennes ungar kallas för föl. En kastrerad hingst benäms som vallack.

Nordsvenska hästar är inte utrotningshotade!


Vår Nordsvensk häst Molly
Våra hästar på Vårviks Gård rids inte och är i lösdrift året om. De väcker mycket uppmärksamhet inte bara för att de är stora och kraftfulla, utan också för att de är charmiga och väldigt lugna.

Hästarna har lärt sig hur de ska bete sig för att att våra många besökare ska tro att de är hungriga, så att de kan få några extra godbitar att mumsa i sig. Vi på Vårviks Gård uppmanar besökare både genom ord och skyltar att låta bli att mata hästarna, ändå så lyckas våra hästar oftast att få passerande besökare att ge dem godbitar.

Med tanke på hur många besökare som passerar förbi hästhagen under en hel dag eller en helg och hur många som "tjuvmatar" våra hästar med godbitar. Risken är stor att våra hästar får magsmärta, även om det "bara" är frukt som de fått. Därför är det viktigt att du som besökare alltid frågar peronalen på Vårviks Gård om tillstånd för att mata hästarna!
Vårviks Gård
Hästarna på Vårviks Gård heter Molly (född år 2000) och Rakel (född år 1995). Både går ute året om i enlighet med sitt ursprungliga beteende och de har ett eget hus (en ligghall) i sin hage där de kan sova om nätterna.


Nedan visas informationsskylten som finns på Vårviks Gård med en förkortat text.

Skyltdesign: Inforum - Trollhättans Stad

Tillbaka till innehåll