Öländsk dvärghöna - Vårviks Gård

Till innehåll

Öländsk dvärghöna

Öländsk dvärghöna på Vårviks Gård

Ursprunget till de Ölandska dvärghönsen är inte riktigt klarlagt. Först trodde man att de kom via England på 1600-talet som trädgårdshöns, på 1800-talet kallades de felaktigt pärlhöns. Deras rötter kan vara mycket gamla, kanske når de ända ner i medeltiden eller ännu äldre perioder. Nya genetiska studier visar att den Öländska dvärghönan härstammar från en mycket gammal lantras med dvärgväxt. Ölandshöns kan med säkerhet spåras tillbaka till före 1840-talet, till Kåtorps by på Öland. Den flock från Kåtorp hade gått i arv med gården i generationer, ej blandad med andra raser. Genbanksverksamheten med öländsk höna startade år 1989 med endast 125 djur. Lantrasen Öländska dvärghöns som avlas idag hittades i byarna Petgärde och Asklunda och har genbanksintyg från år 2012.


Öländsk dvärghöna på Vårviks Gård

     

Ölandshönsen är en medelstor till stor lant-rashöna av robust typ. Hönorna väger ca 2 kg och tupparna väger ca 3 kg. Fjäderdräkten är idag mjukt grårandig eller gökfärg. Tuppen är oftast ljusare än hönorna. Andra färgvarianter är svart, viltfärg och beige.

En ölandshöna lägger ca 130 ägg per år och färgen på ägget är vit och väger ca 55 gram.


Vårviks Gård

Ölandshönan på Vårviks Gård har genbanksintyg och ingår därför i arbetet med att bevara utrotningshotade lantraser. Hönsen går ute året om i enlighet med sitt ursprungliga beteende och har även tillgång till innevistelse i hönshuset, där de olika hönsen hålls åtskilda för att inte deras gener ska blandas.

Nedanför är informationsskylten som finns på Vårviks Gård
(texten är mer kortfattat)



Skyltdesign: Inforum - Trollhättans Stad

Tillbaka till innehåll