Ölandsgås - Vårviks Gård

Till innehåll

Ölandsgås

Ölandsgäss på Vårviks Gård

Redan under bronsåldern, ca 500 f.kr, fanns tama gäss (lat. Anser anser) från den ursprungliga vilda rasen Grågåsen. Gässen är våra tidigaste tamfåglar i Skandinavien de har funnits hos oss. Därifrån härstammar den nutida tama Ölandsgåsen och Skånegåsen. Ölandsgåsen tillhör ordning: andfåglar och släkte: Anser och liknar mycket Skånegåsen.

Under 1800-talet fanns det olika gåsarter som var vanliga husdjur i Småland och i norra Skåne och på Öland.  Ölandsgås var under 1800-talet en mycket vanlig och typisk lantgåsras på Öland och i Götaland.
 
På 1930-talet fanns det bara Skånegås och Ölandsgås kvar som gammal lantras. I Götaland hittades på 1960-talet några få exemplar av Ölandsgåsen, de kom ditt på 1920-talet och hade behållit sina ursprungliga gåsegenskaper på grund av Ölands isolering från fastlandet.

Ölandsgäss är akut utrotningshotade. År 2013 fanns det bara sammanlagt 118 registrerade ölandsgås i genbanksregistret.

Ölandsgäss är något mindre och gråare än Skånegässen. Ölandsgåsen tenderar dock att få mer grått i fjäderdräkten. De är härdiga, har goda moderegenskaper och ruvar bra. Rasen är liten och nätt, vilket gör att de flesta vuxna individer kan flyga.

Ölandsgåsen har behållt många av de typiska lantrasegenskaperna, deras fjäderdräkt är brokig; vit med brungrå partier på huvud, hals, rygg och lår. Näbb och ben är orange. De lägger ca 20 - 30 ågg per säsong och ruvar dryg en månad innan de gässlingar kläcks. Deras kött, dun, gåspennor och ägg har genom alla tider varit omtyckta.

Gäss kan bli upp till 30 år gamla och de lever i par eller i familjegrupp och de lever i livslånga förhållanden, där gåskarlen kan ha upp till tre honor.  
 

Hanan heter gåskarl, honan gås och de ungarna gässlingar.Ölandsgås på Vårviks GårdSom alla tamgäss så är våra Ölandsgäss mycket bra väktare och mycket måna om sitt revir. Särskilt är det hanen som skrämmer de flesta inkräktare, med sitt högljudda skrik och med sina utbredda fäktande vingar. De kan bita fast sig rejält med sina röda starka näbbar ifall man inte håller distansen till dem. Våra Ölandsgäss trivs att vara utomhus och är duktiga betesdjur, de tycker om att äta gräs, klöve och annat grönt även växter runt en damm.Vårviks Gård

På Vårviks Gård finns tre Ölandsgäss. Gässen på Vårviks Gård går ute året om på dagtid enligt deras ursprungliga beteende. På natten är de inomhus.Nedanför är informationsskylten som finns på Vårviks Gård
(texten är mer kortfattat)


Skyltdesign: Inforum - Trollhättans Stad

Tillbaka till innehåll