Orusthöna - Vårviks Gård

Till innehåll

Orusthöna

Orusthöna på Vårviks Gård

På Orust och Tjörn fanns det rasen Orusthöna som var där länge sen vanligt och anpassat till de karga, vindpinande miljön av skärgårdar. Där fanns det inte mycket naturlig mat för höns, så de behövdes livnära mycket med fiskrens. Dessa höns är bra anpassade efter det bohuslänska klimatet. Orusthönan anses ha klarat sig bra från inkorsningar av andra raser. Den Svenska lanthönsklubben påbörjade 1986 redan förstår den kulturella och genetiska värde och att tog upp Orusthönan i bevarande av svenska lantraser och fick sen 2001 sin status i genbanksregistret av Jordbruksverket.

Orusthöna på Vårviks Gård


På grund av kustens torftiga förhållanden förblev hönan liten till växten. Deras fjäderdräkt är spräcklig svart och vit och därmed mycket bra anpassat till det stenprickiga västkustmiljön. Temperamentet kan vara livligare än hos större hönssorter. Den är härdig i sin uppkomstmiljö och motståndskraftig mot vanliga hönssjukdomar. Den oförädlade lantrashönan har en liten, men robust kroppsform och väger mellan 1 - 2 kg. En orusthöna lägger ca 150 ägg per år.  Tupparna kan vara ganska aggressiva jämfört med större hönsraser.


Vårviks Gård

Orusthönsen på Vårviks Gård har genbanksintyg och ingår därför i arbetet med att bevara utrotningshotade lantraser. Hönsen går ute året om i enlighet med sitt ursprungliga beteende och har även tillgång till innevistelse i hönshuset, där de olika sorterna hålls åtskilda för att inte deras gener ska blandas.



Nedanför är informationsskylten som finns på Vårviks Gård
(texten är mer kortfattat)


Skyltdesign: Inforum - Trollhättans Stad


Tillbaka till innehåll