Page 10 - Receptbok Vårvik
P. 10
Hel laxsida i ugn
6 portioner ugn 180 grader
6 portioner
1 ½ kilo laxsida
2 matskedar citronsaft
1 ½ tesked spiskummin
1 matsked soja
1 matsked örtsalt eller vanlig salt
1 tesked svartpeppar
1 matsked olivolja
1 matsked rivet citron- eller limeskal
1 deciliter finhackad dill
1 deciliter finhackad gräslök
citron eller limeskivor
1 deciliter vatten
Lägg laxsidan på ett foliepapper på en ugnsplåt och vik upp kanterna på foliepappret
runt laxen. Jag gör så för att safterna och kryddorna inte ska rinna ut i plåten.
Blanda soja, citronsaft, spiskummin, salt, peppar och olivolja. Pensla på marinaden på
laxen, strö på citronskal, dill och gräslök. Ställ i kylen några timmar eller ta in i ugnen
direkt.
Värm ugnen till 180°. Precis innan laxen ska in i ugnen, toppa med citronskivor och
lägg vatten runt om laxen på folien, (inte på den). Vattnet gör laxen saftig. Ta in i
mitten av ugnen och grädda i ca 30 min. Servera laxen med romsås och kokt potatis.
Romsås 4 portioner:
3 deciliter crème fraiche
½ deciliter majonnäs
1 liten burk röd stenbitsrom
1 liten bit rödlök, finhackad (kan uteslutas)
1 matsked citronsaft
Salt och peppar
Blanda allt och ställ i kylen en stund innan servering.
3 <<