Page 11 - Receptbok Vårvik
P. 11
Klassisk laxpudding
4 portioner
4 portioner ugn 150 grader
250 gram rimmad lax i tunna skivor
700 gram oskalad potatis
1 gul lök
1 kruka dill
4 ägg
3 deciliter mjölk
1 deciliter vispgrädde
50 gram smör + lite skirat smör till serveringen
1 tesked salt
1 kryddmått grovmalen vitpeppar
Sätt ugnen på 150°C.
Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt svalna.
Skala och finhacka löken. Grovhacka dillen. Vispa ihop ägg, mjölk,
grädde, salt och peppar. Skala potatisen och skär den i 1/2 cm tjocka
skivor.
Smöra en ugnssäker 2-liters form, gärna springform. Varva potatis, lax,
hackad lök och dill. Understa och översta lagret ska vara potatis. Häll över
äggblandningen.
Klicka över smör. Tillaga i ugnen ca 1 timme. Ta ut och låt svalna något.
Servera med skirat smör.
Skirat smör:
Smält smöret i kastrull utan att bränna det. Häll över smöret i en kanna och
låt vila en liten stund, så att "slaggämnena" lägger sig på botten. Häll av
den klara delen av smöret och häll bort det grumliga.
<<