Page 11 - Receptbok Vårvik
P. 11

Klassisk laxpudding


               
                    4 portioner
                 4 portioner                                              ugn 150 grader
               


                         250 gram rimmad lax i tunna skivor

                         700 gram oskalad potatis
                         1 gul lök
                         1 kruka dill

                         4 ägg
                         3 deciliter mjölk

                         1 deciliter vispgrädde
                         50 gram smör + lite skirat smör till serveringen
                         1 tesked salt

                         1 kryddmått grovmalen vitpeppar


                   Sätt ugnen på 150°C.
                   Koka  potatisen  mjuk  i  lättsaltat  vatten.  Häll  av  vattnet  och  låt  svalna.
                   Skala  och  finhacka  löken.  Grovhacka  dillen.  Vispa  ihop  ägg,  mjölk,
                   grädde,  salt  och  peppar.  Skala  potatisen  och  skär  den  i  1/2  cm  tjocka
                   skivor.

                   Smöra  en ugnssäker  2-liters  form,  gärna  springform.  Varva  potatis,  lax,
                   hackad lök och dill. Understa och översta lagret ska vara potatis. Häll över
                   äggblandningen.

                   Klicka över smör. Tillaga i ugnen ca 1 timme. Ta ut och låt svalna något.
                   Servera med skirat smör.

                   Skirat smör:
                   Smält smöret i kastrull utan att bränna det. Häll över smöret i en kanna och
                   låt vila en liten stund, så att "slaggämnena" lägger sig på botten. Häll av
                   den klara delen av smöret och häll bort det grumliga.









                                                          <<
   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15   16